IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!
Hoewel we het dikwijls niet in de gaten hebben, hebben we allemaal onbewuste vooroordelen. Ook wel unconscious bias genoemd in het Engels.
Deze vooroordelen ontstaan onder meer door je leefomgeving, je opvoeding, de normen en waarden die je hebt meegekregen, je vrienden, et cetera.
Onbewuste voordelen spelen een belangrijke rol in de keuzes die we maken. Veel keuzes maken we op de automatische piloot. Denk aan stoppen voor een rood stoplicht of je hand wegtrekken voor iets dat heel warm is. Ook in de keuzes die je maakt als ouder, als partner of in je werkrol spelen onbewuste aannames – bijvoorbeeld over gender, leeftijd, afkomst, naam, opleiding en achtergrond – een sleutelrol.
het effect van Onbewuste vooroordelen op besluitvorming
De globalisering stelt steeds hogere eisen aan organisaties. Zij moeten samenwerken en snel schakelen, om relevant te blijven en de concurrentie voor te blijven. Unconscious biases hebben echter grote impact op de diversiteit binnen een bedrijf en op de manier waarop keuzes worden gemaakt. Als een organisatie zich bewust is van de impact van onbewuste vooroordelen, kan actief gewerkt worden aan het minimaliseren hiervan. Weet je onbewuste vooroordelen te reduceren, dan ben je in staat om betere en meer objectieve keuzes te maken.
De huidige tijd moedigt ons aan om anders te denken, innovatief te zijn en snel besluiten te nemen. We willen een diverse en inclusieve werkomgeving creëren. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moeten onze onbewuste vooroordelen wel aansluiten bij deze doelen. Door inzicht te krijgen in je onbewuste voorkeuren, neem je de controle over de (bedrijfs)besluiten. En kun je de potentie van een diverse en inclusieve werkomgeving maximaal benutten.
Ga je binnen je organisatie aan de slag met diversiteit en inclusie, dan is het cruciaal dat je het effect van onbewuste vooroordelen hier ook in meeneemt. Als medewerkers zich bewust zijn van hun vooroordelen, kunnen ze er namelijk ook voor zorgen dat de onbewuste vooroordelen niet of nauwelijks een rol spelen in de besluitvorming.
Opbouw
In een workshop of training gaan we op een proactieve manier aan de slag met het ontdekken en minimaliseren van onbewuste vooroordelen.
De workshop is interactief, persoonlijk, praktisch en soms ook confronterend. Je krijgt inzicht in jouw onbewuste vooroordelen en hoe je hier in de praktijk mee om kunt gaan.
Wat kan je na de training?
Na de training weet je hoe je diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie vertaalt naar de praktijk. Je begrijpt wat de impact is van onbewuste vooroordelen, aannames en stereotypering op jouw leiderschapsstijl. Je leert om op een inclusieve wijze sturing te geven aan de diversiteit van talenten die medewerkers bezitten. Hiernaast krijg je inzichten om op een inclusieve wijze de bestaande talenten van medewerkers inzichtelijk te maken en hoe je nieuw divers talent aantrekt. Tijdens de training werken we aan concrete praktijksituaties, waardoor je handvatten krijgt om jouw leiderschap inclusiever te maken.
Na het volgen van de training…
Experts
Alle trainingen worden gegeven door ervaren trainers op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. De trainers hebben jarenlange (praktijk)ervaring en begrijpen wat er zich afspeelt in de organisatie en in het vakgebied van diversiteit en inclusie.
Madhu Mathoera
Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. In 2023 is haar boek De inclusieve organisatie uitgekomen.
Zij zet zich iedere dag in om Nederland meer inclusief te maken. In de loop der jaren heeft Madhu veel ervaring opgebouwd op dit vlak – ze blijft haar kennis continu vergroten en ontwikkelen.
Vanuit verschillende managementrollen heeft Madhu ervaring met het verbinden van medewerkers, de organisatie, klanten en de strategie.
Door haar expertise, trainingen, opleidingen en maatwerk aan te bieden wil Madhu organisaties helpen om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie onderdeel te maken van het DNA van de organisatie.
Meer informatie ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!