• Login
  • 0

    Geen producten in de winkelwagen.

De inclusieve organisatie

21

mrt'25

Racisme en discriminatie – Dit is waarom het ons allemaal aangaat

Racisme is een diepgeworteld probleem dat zich uit in vooroordelen, discriminatie en zelfs haat tegenover mensen vanwege hun huidskleur, etniciteit of geloofsovertuiging. Het is een systeem van ongelijk(waardig)heid waarin mensen op basis van hun huidskleur of afkomst minder of zelfs geen kansen krijgen, of slechter behandeld worden. Ervaren racisme in Nederland Uit diverse onderzoeken blijkt dat racisme in Nederland nog steeds wijdverspreid is: > Binnen de Rijksoverheid ervaart 1 op 10 medewerkers racisme > Woningzoekenden met een niet-Nederlands klinkende naam …

Lees meer

19

mrt'25

Waarom een quick fix geen duurzame aanpak is (met voorbeelden uit de praktijk)

Een snelle oplossing, een quick fix genoemd, lijkt aantrekkelijk om inclusie-uitdagingen direct aan te pakken. Toch kan deze benadering juist een duurzame en diepgaande verandering in de weg staan. Symptoombestrijding De quick fix richt zich veelal op het verhelpen van zichtbare symptomen, terwijl de onderliggende oorzaken niet aangepakt worden. Hierdoor blijft de kern van het probleem bestaan en kan het zelfs verergeren. Hoewel een quick fix op korte termijn effectief kan lijken, pakt het niet de structurele barrières aan die …

Lees meer

20

jan'25

Is het niet lastig om met autistische collega’s te werken?

Ook in 2025 delen we vanuit De Inclusieve organisatie kennis en inspiratie op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Hiernaast gaan we meer ruimte gaan maken voor de verhalen uit de praktijk. Verhalen die laten zien hoe je inclusie vorm kan geven op de werkvloer. We trappen af met Anke, directeur Vanuit Autisme bekeken. Zij deelt, samen met collega Anne en Imane, haar ervaring om de werkvloer inclusiever te maken. Een vraag die Anke vaker krijgt: Is het niet lastig om met autistische …

Lees meer

06

dec'24

Q&A: Veelgestelde vragen over racisme

Racisme is een term die we steeds vaker horen, zowel in de media, in omgangsvormen en binnen organisaties. Maar vaak weten we er toch minder over dan we denken. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen expliciet en impliciet racisme? En kan iedereen racistisch zijn? Hieronder hebben we verschillende veelgestelde vragen over racisme voor je op een rijtje gezet. Deze vragen zullen ook regelmatig aangevuld worden. 1. Wat is racisme? Racisme is een systeem van discriminatie en ongelijkheid op basis van …

Lees meer

25

nov'24

Hoe inclusief ben jij? Ontdek het met het Inclusiviteitsspel! 🚀

In een wereld die steeds diverser wordt, is het onmisbaar dat we bewust mensen proactief insluiten. Vaak denken we dat we openstaan voor anderen, maar hoe zit het onze kennis over andere diversiteitskenmerken, privileges en met onze eigen (onbewuste) vooroordelen? Geven we iedereen dezelfde kansen en kunnen luisteren we zonder oordeel? Het Inclusiviteitsspel helpt je hierbij: het biedt een speelse, maar diepgaande manier om samen met anderen na te denken over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI). En om te verbinden door verschillen.  Wat is …

Lees meer

25

nov'24

DGI in de praktijk: ervaringsverhalen en tips voor organisaties

Elke 2 weken ontvangen lezers de nieuwsbrief waarin Madhu haar visie op DGI deelt. Actualiteiten en uitdagingen die zij tegenkomt worden onder de loep genomen. Na elke nieuwsbrief ontvangt Madhu ook verschillende reacties van lezers, over wat er goed gaat of juist heel slecht en ook over de ervaringsverhalen. Dit zijn verhalen waar we lessen uit kunnen leren, zodat we het met elkaar beter kunnen doen. Zoals het verhaal van Janine (gefingeerde naam). In overleg en met goedkeuring is dit artikel geschreven.  …

Lees meer

18

nov'24

Diversiteit en inclusie in kinderboeken

In gesprek met Beryl Ho Bij mij thuis is de tijd van voorlezen wel voorbij. Toch heb ik op mijn bureau een kinderboek liggen en wel het kleurrijke ‘Wie Wat Worm?’ van auteur én illustrator Beryl Ho. Dit najaar debuteerde zij bij uitgever ROSE stories met dit inclusieve prentenboek en ik was bij de boekpresentatie! Nu hebben Beryl en ik eerder samengewerkt op diversiteit en inclusie in een zakelijke setting, dus ik was wel benieuwd hoe zij dit onderwerp heeft …

Lees meer

14

nov'24

De rol van sensitivity readers: Waarom ze onmisbaar zijn voor inclusieve representatie

In een tijd waarin diversiteit, inclusie en gelijkheid steeds belangrijker worden, speelt de rol van de sensitivity reader een cruciale rol. Deze relatief nieuwe functie helpt auteurs, uitgevers en andere creatieve professionals om hun werk inclusiever en respectvoller te maken. Maar wat houdt sensitivity reading precies in, waarom is het zo belangrijk en wie maakt gebruik van deze experts? Wat is sensitivity reading? Sensitivity reading is het proces waarbij een tekst wordt gecontroleerd op mogelijke vooroordelen, stereotyperingen en culturele ongevoeligheid. …

Lees meer

30

okt'24

Allyship: Wat is het, waarom is het belangrijk en hoe word je een goede bondgenoot?

In een steeds diverser wordende wereld is allyship, oftewel bondgenootschap, onmisbaar voor een inclusieve organisatie. Maar wat betekent allyship precies? Waarom hebben we het nodig, en hoe kun je als individu bijdragen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen én vertellen we je hoe je in onze online cursus zelf aan de slag kunt gaan met het vormgeven van jouw allyship. Wat is allyship? Allyship betekent dat je bewust de positie inneemt van bondgenoot voor mensen uit gemarginaliseerde …

Lees meer

23

okt'24

‘Wat mijn superkracht is? Dat ik bi-cultureel ben!’

Ik ben opgegroeid in een mix van culturen, namelijk Hindoestaans, Surinaams en Nederlands. Zo heb ik de normen en waarden van het Hindoeïsme meegekregen, de eetgewoonte en omgangsvormen van Suriname en leerde ik hoe ik me “moet” gedragen in een Nederlandse cultuur. Wellicht denk je “moet” gedragen? Ja, zo heeft het vaker voor mij gevoeld. Het gevoel dat ik me moest aanpassen om mee te mogen doen; zodat ik niet “raar” gevonden werd, dat ik ook gekozen werd tijdens gym en werd uitgenodigd voor de …

Lees meer

21

okt'24

Sociale veiligheid: een randvoorwaarde voor DGI of een bedreiging?

Met alle berichten in het nieuws over grensoverschrijdend gedrag zien steeds meer organisaties het nut in van een veilige werkomgeving. Er wordt geïnvesteerd in trainingen en interventies voor sociale veiligheid en nieuwe taal wordt geïntroduceerd. Het statement ‘Ik voel me niet veilig’ kan echter ook gebruikt worden om moeilijke gesprekken over (systematische) uitsluiting niet te voeren. Wat is sociale veiligheid en hoe voorkomen we dat dit gelijkwaardigheid in de weg staat? ‘Ik voel me niet veilig’ Als we kijken naar …

Lees meer

06

sep'24

Verbinden vanuit verschillen: kansen voor groei en nieuwe inzichten

Verbinding vinden in diversiteit gaat over meer dan alleen het herkennen van verschillen. Verschillen omarmen en deze benutten als kansen voor groei en begrip, dát is waar het om draait.  Dit betekent vaak: uit de comfortzone komen en je op onbekend terrein begeven. Juist daar wachten nieuwe perspectieven en inzichten om te worden ontdekt. Maar waarom vinden we het vaak zo lastig om te verbinden vanuit verschillen? Angst en onzekerheid weerhouden ons vaak van de eerste stap om de verbinding …

Lees meer

Over De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. De Inclusieve Organisatie biedt gratis tools, trainingen en workshops voor het creëren van gelijke kansen en het bevorderen van diversiteit binnen jouw bedrijf.

Contact

De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera

📩 Contact? Klik hier

top
© 2025 De inclusieve organisatie

IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!