IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!
Op welke vraag wil jij vandaag antwoord krijgen? Tijdens de start van mijn trainingen haal ik vragen op die er leven bij de deelnemers. Deze vragen zijn heel divers en gaan onder andere over bewustwording, onbewuste vooroordelen, verantwoordelijkheid, leiderschap en privileges. Deze vragen geven mij inzicht in waar deelnemers staan op hun inclusiereis. Een veelgestelde vraag: 𝗛𝗼𝗲 𝗸𝗮𝗻 𝗶𝗸 𝗶𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝗲𝘃𝗲𝗿 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻? Deelnemers weten vaak wel wat inclusie betekent, waarom het belangrijk is en wat de organisatie kan inzetten om bewustwording te …
Lees meerWerken aan een inclusieve organisatie? Dan is de kans aanwezig dat je weerstand in de organisatie tegenkomt. Wanneer er geen aandacht besteed wordt aan weerstand, of de weerstand wordt gevoed door andere collega’s, kan dit leiden tot sabotage. Ondanks dat ze lijken op elkaar, vragen ze om een verschillende aanpak. Als je het verschil niet herkent, kan een aanpak gekozen aanpak tegenwerken, waardoor dit averechts kan werken en de weerstand en/of sabotage kan versterken. Het verschil tussen weerstand en sabotage …
Lees meerIn veel DGI-beleidsplannen wordt racisme slechts als aandachtspunt benoemd, terwijl het een diepgeworteld maatschappelijk én organisatieprobleem is dat structurele verandering vereist. In de praktijk zie ik dat veel organisaties racisme slechts oppervlakkig benaderen. Als er een melding binnenkomt, ontstaat er vooral discussie over de vraag óf het racisme is—vaak door mensen die zelf geen racisme ervaren. Organisaties nemen racisme mee als thema in het DGI-plan, verder als bewustwording komen we meestal niet. Dit is gemiste kans, want zonder antiracisme in …
Lees meerRacisme is een diepgeworteld probleem dat zich uit in vooroordelen, discriminatie en zelfs haat tegenover mensen vanwege hun huidskleur, etniciteit of geloofsovertuiging. Het is een systeem van ongelijk(waardig)heid waarin mensen op basis van hun huidskleur of afkomst minder of zelfs geen kansen krijgen, of slechter behandeld worden. Ervaren racisme in Nederland Uit diverse onderzoeken blijkt dat racisme in Nederland nog steeds wijdverspreid is: > Binnen de Rijksoverheid ervaart 1 op 10 medewerkers racisme > Woningzoekenden met een niet-Nederlands klinkende naam …
Lees meerEen snelle oplossing, een quick fix genoemd, lijkt aantrekkelijk om inclusie-uitdagingen direct aan te pakken. Toch kan deze benadering juist een duurzame en diepgaande verandering in de weg staan. Symptoombestrijding De quick fix richt zich veelal op het verhelpen van zichtbare symptomen, terwijl de onderliggende oorzaken niet aangepakt worden. Hierdoor blijft de kern van het probleem bestaan en kan het zelfs verergeren. Hoewel een quick fix op korte termijn effectief kan lijken, pakt het niet de structurele barrières aan die …
Lees meerOok in 2025 delen we vanuit De Inclusieve organisatie kennis en inspiratie op het gebied van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Hiernaast gaan we meer ruimte gaan maken voor de verhalen uit de praktijk. Verhalen die laten zien hoe je inclusie vorm kan geven op de werkvloer. We trappen af met Anke, directeur Vanuit Autisme bekeken. Zij deelt, samen met collega Anne en Imane, haar ervaring om de werkvloer inclusiever te maken. Een vraag die Anke vaker krijgt: Is het niet lastig om met autistische …
Lees meerRacisme is een term die we steeds vaker horen, zowel in de media, in omgangsvormen en binnen organisaties. Maar vaak weten we er toch minder over dan we denken. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen expliciet en impliciet racisme? En kan iedereen racistisch zijn? Hieronder hebben we verschillende veelgestelde vragen over racisme voor je op een rijtje gezet. Deze vragen zullen ook regelmatig aangevuld worden. 1. Wat is racisme? Racisme is een systeem van discriminatie en ongelijkheid op basis van …
Lees meerIn een wereld die steeds diverser wordt, is het onmisbaar dat we bewust mensen proactief insluiten. Vaak denken we dat we openstaan voor anderen, maar hoe zit het onze kennis over andere diversiteitskenmerken, privileges en met onze eigen (onbewuste) vooroordelen? Geven we iedereen dezelfde kansen en kunnen luisteren we zonder oordeel? Het Inclusiviteitsspel helpt je hierbij: het biedt een speelse, maar diepgaande manier om samen met anderen na te denken over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI). En om te verbinden door verschillen. Wat is …
Lees meerElke 2 weken ontvangen lezers de nieuwsbrief waarin Madhu haar visie op DGI deelt. Actualiteiten en uitdagingen die zij tegenkomt worden onder de loep genomen. Na elke nieuwsbrief ontvangt Madhu ook verschillende reacties van lezers, over wat er goed gaat of juist heel slecht en ook over de ervaringsverhalen. Dit zijn verhalen waar we lessen uit kunnen leren, zodat we het met elkaar beter kunnen doen. Zoals het verhaal van Janine (gefingeerde naam). In overleg en met goedkeuring is dit artikel geschreven. …
Lees meerIn gesprek met Beryl Ho Bij mij thuis is de tijd van voorlezen wel voorbij. Toch heb ik op mijn bureau een kinderboek liggen en wel het kleurrijke ‘Wie Wat Worm?’ van auteur én illustrator Beryl Ho. Dit najaar debuteerde zij bij uitgever ROSE stories met dit inclusieve prentenboek en ik was bij de boekpresentatie! Nu hebben Beryl en ik eerder samengewerkt op diversiteit en inclusie in een zakelijke setting, dus ik was wel benieuwd hoe zij dit onderwerp heeft …
Lees meerIn een tijd waarin diversiteit, inclusie en gelijkheid steeds belangrijker worden, speelt de rol van de sensitivity reader een cruciale rol. Deze relatief nieuwe functie helpt auteurs, uitgevers en andere creatieve professionals om hun werk inclusiever en respectvoller te maken. Maar wat houdt sensitivity reading precies in, waarom is het zo belangrijk en wie maakt gebruik van deze experts? Wat is sensitivity reading? Sensitivity reading is het proces waarbij een tekst wordt gecontroleerd op mogelijke vooroordelen, stereotyperingen en culturele ongevoeligheid. …
Lees meerIn een steeds diverser wordende wereld is allyship, oftewel bondgenootschap, onmisbaar voor een inclusieve organisatie. Maar wat betekent allyship precies? Waarom hebben we het nodig, en hoe kun je als individu bijdragen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen én vertellen we je hoe je in onze online cursus zelf aan de slag kunt gaan met het vormgeven van jouw allyship. Wat is allyship? Allyship betekent dat je bewust de positie inneemt van bondgenoot voor mensen uit gemarginaliseerde …
Lees meer