Training Inclusief werven & selecteren

Het vinden, binden en boeien van divers talent is een uitdaging voor veel organisaties. Er kan op verschillende manieren gewerkt worden aan het aantrekken van diversiteit, bijvoorbeeld het trainen van medewerkers op het voeren van inclusieve selectiegesprekken, een werving- en selectiebureau inzetten dat gespecialiseerd is in het werven van divers talent of het inzetten van technologische toepassingen zoals anoniem solliciteren. Om het gehele wervings- en selectieproces inclusiever te maken, is het belangrijk om het proces als geheel te bekijken en indien nodig opnieuw in te richten.

Wat is het belang van inclusief werven & selecteren?

Een inclusief wervings- en selectieproces sluit mensen niet uit en trekt hierdoor een breder publiek aan, het is daarnaast vrij van aannames en onbewuste vooroordelen, draagt bij aan gelijke kansen en een gelijke behandeling van medewerkers.

Het aannemen van diversiteit gaat naast de verschillende diversiteitskenmerken ook over de diversiteit in denken, in ervaring en in werkstijlen. Een divers personeelsbestand is van belang voor de continuïteit van de organisatie en moedigt medewerkers aan om buiten de comfortzone te denken en te handelen.

Het aannemen van medewerkers met verschillende achtergronden verbetert niet alleen de innovatie, maar verhoogt de productiviteit en kan nieuwe (markt)inzichten creëren. Diverse teams zijn creatiever en hebben een hoger probleemoplossend vermogen omdat teamleden denken en handelen vanuit verschillende perspectieven en ervaringen. Dit zorgt ervoor dat aannames en onbewuste vooroordelen continu in twijfel getrokken worden. Hiernaast beschikt een divers team over een divers netwerk waardoor het makkelijker is om diverse medewerkers te vinden.

 

 

Wat kan je na de training?

Na afloop van de training ben je in staat om concrete stappen te zetten om de sollicitatieprocedure van jouw organisatie inclusiever te maken. Je begrijpt dat onbewuste vooroordelen een sterke invloed kunnen hebben op het sollicitatieproces. Door te leren hoe je deze vooroordelen kunt minimaliseren, kun je hier effectief mee omgaan.

Je hebt inzicht in welke inclusieve competenties kunnen worden ingezet en welke selectievragen bijdragen aan het aannemen van een divers team. Ook ontvang je diverse tools die je direct kunt gebruiken binnen jouw organisatie. 

Inhoud van de training

Tijdens de training gaan we aan de slag met de theorie en maken we een doorvertaling naar de praktijk. Met verschillende interventies kan de doorvertaling gemaakt worden naar de eigen werkvloer. 

👉🏽 diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in het sollicitatieproces

👉🏽 het effect van discriminatie & racisme in het sollicitatiegesprek

👉🏽 onbewuste vooroordelen in werving en selectie minimaliseren

👉🏽 wat heb je nodig als je nieuw talent gaat werven (competenties, vaardigheden en talent)

👉🏽 wat gaat er veranderen: Wet Toezicht gelijke kansen werving en selectie

👉🏽 inclusieve arbeidsmarktcommunicatie ( kanalen, tekst, foto’s en branding van inclusief werkgeverschap)

👉🏽 een inclusieve sollicitatiereis vormgeven. Van inclusief werven en selecteren, tot de onboarding van nieuwe medewerkers. 

Experts training

De training wordt gegeven door ervaren trainers op het gebied van leiderschap, diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. De trainers hebben jarenlange (praktijk)ervaring en begrijpen wat er zich afspeelt in de organisatie en in het vakgebied van diversiteit en inclusie.

 

Najat is expert op het gebied van inclusief werven en selecteren.  Met haar bureau Diversity Recruitment begeleidt ze werving- en selectietrajecten van begin tot eind, en zorgt ze voor bewustwording van biases die kunnen ontstaan tijdens de procedure. Met als resultaat: meer instroom van diverse doelgroepen. 

Organisaties slagen er nog niet in om diversiteit op alle niveaus aan te nemen en te behouden. Hoe meer je naar de top gaat hoe minder divers het wordt, dat is spijtig want er wordt een grote groep uitgesloten. Het voordeel van het uitsluiten van deze groepen is dat het comfortabel is en het nadeel is dat je met z’n allen belangrijke kwaliteiten die buiten het groepsgemiddelde vallen, mist. Of er ontbreekt specifieke culturele kennis, waardoor klantcontact en productinnovatie aan kracht inboeten. Diversity Recruitment werkt onder meer voor de (Rijks)overheid en het bedrijfsleven.

 

 

 

Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. In 2023 is haar boek De inclusieve organisatie uitgekomen.

Zij zet zich iedere dag in om Nederland meer inclusief te maken. In de loop der jaren heeft Madhu veel ervaring opgebouwd op dit vlak – ze blijft haar kennis continu vergroten en ontwikkelen.

Vanuit verschillende managementrollen heeft Madhu ervaring met het verbinden van medewerkers, de organisatie, klanten en de strategie.

Door haar expertise, trainingen, opleidingen en maatwerk aan te bieden wil Madhu organisaties helpen om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie onderdeel te maken van het DNA van de organisatie.

Heb je nog vragen?

Wil jij deelnemen aan de training of extra informatie ontvangen? 
Stuur dan een mail naar madhu@beetopofmind.nl.

Meer informatie?

Over De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. De Inclusieve Organisatie biedt gratis tools, trainingen en workshops voor het creëren van gelijke kansen en het bevorderen van diversiteit binnen jouw bedrijf.

Contact

De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera

📩 Contact? Klik hier

top
© 2024 De inclusieve organisatie

IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!