IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!
Met alle berichten in het nieuws over grensoverschrijdend gedrag zien steeds meer organisaties het nut in van een veilige werkomgeving. Er wordt geïnvesteerd in trainingen en interventies voor sociale veiligheid en nieuwe taal wordt geïntroduceerd. Het statement ‘Ik voel me niet veilig’ kan echter ook gebruikt worden om moeilijke gesprekken over (systematische) uitsluiting niet te voeren. Wat is sociale veiligheid en hoe voorkomen we dat dit gelijkwaardigheid in de weg staat?
Als we kijken naar de Arbowet en de toelichtingen hierop, staat er dat medewerkers door de werkgever beschermd moeten worden tegen gevaar op het werk. Bij fysieke risico’s gaat dat om helmen en schoenen met stalen neuzen. Bij sociale veiligheid gaat dat om het gedrag van collega’s, klanten en leveranciers. Daarbij worden vier categorieën genoemd: discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en geweld. Vaak worden ze samengenomen onder de parapluterm: grensoverschrijdend gedrag. De actieve bescherming en preventie hiervan is dan sociale veiligheid.
Veiligheid is echter ook vooral een gevoel. Als iemand wordt aangesproken op gedrag dat discriminerend is, hoor ik soms als reactie: ‘nu voel ik mij niet veilig’. Dit is oprecht wat iemand ervaart én een zeer effectieve manier om het gesprek op weg naar gelijkwaardigheid stil te leggen.
Resmaa Menaken schrijft in zijn boek ‘My grandmother’s hands’: “The deadliest manifestation of white fragility is its reflexive confusion of fear with danger and comfort with safety. When a white body feels frightened by the presence of a Black one—whether or not an actual threat exists—it may lash out at the Black body in what it senses as necessary self-protection. (…)” Hij raadt als oplossing aan om het onveilige gevoel weg te nemen door de nervus vagus te kalmeren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van neuriën, wiegen of zingen.
Om een gelijkwaardige en inclusieve cultuur te creëren, is het namelijk belangrijk om elkaar aan te kunnen spreken. Idealiter voelt iedereen zich veilig genoeg om dat bij alle collega’s te doen op het moment dat er iets omhoog komt. In de praktijk maken verschillen in macht en privilege dit niet voor iedereen even makkelijk. Hoe kun je dan zorgen voor zoveel mogelijk veiligheid zonder in te leveren op gelijkwaardigheid?
Dit artikel is geschreven door Evita Lammes. Zij deelt inzichten, handvatten en tools in haar boek Waar ligt de grens? Ben je nieuwsgierig geworden, bestel het boek dan hier.
0 Reacties op "Sociale veiligheid: een randvoorwaarde voor DGI of een bedreiging?"