IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!
In een wereld die steeds diverser wordt, is het onmisbaar dat we bewust mensen proactief insluiten. Vaak denken we dat we openstaan voor anderen, maar hoe zit het onze kennis over andere diversiteitskenmerken, privileges en met onze eigen (onbewuste) vooroordelen? Geven we iedereen dezelfde kansen en kunnen luisteren we zonder oordeel? Het Inclusiviteitsspel helpt je hierbij: het biedt een speelse, maar diepgaande manier om samen met anderen na te denken over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DGI). En om te verbinden door verschillen.
Het Inclusiviteitsspel is ontworpen om deelnemers op een laagdrempelige én concrete manier na te laten denken over DGI. Het spel nodigt je uit om te reflecteren op je eigen vooroordelen, aannames en gedrag. Dit gebeurt in drie rondes, die elk op een andere manier bewustzijn creëren over persoonlijke eigenschappen, invloeden van je achtergrond en opvoeding, en keuzes in moeilijke situaties. Door open gesprekken aan te gaan, stimuleert het spel niet alleen bewustwording, maar ook verbinding en empathie tussen de deelnemers.
1. Eerste ronde: Ontdek diversiteitskenmerken
In de eerste ronde ontdekken de deelnemers wat hen uniek maakt. Dit gebeurt door het delen van diversiteitskenmerken: eigenschappen, achtergronden of talenten waar je trots op bent en die je identiteit mede bepalen. Je medespelers proberen deze kenmerken van elkaar te raden, wat zorgt voor verrassende en verhelderende momenten. Deze ronde legt de basis voor een open sfeer, waarin mensen elkaar op een nieuwe manier leren kennen en waarderen. Het helpt om bewustzijn te creëren over hoe diversiteit bijdraagt aan ieders unieke persoonlijkheid.
2. Tweede ronde: Invloed van achtergrond en omgeving
De tweede ronde gaat dieper in op hoe je achtergrond, opvoeding en omgeving je persoonlijke ontwikkeling en kijk op de wereld hebben beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan hoe je keuzes maakt, relaties opbouwt en met vriendschappen omgaat. Door hier open over te praten, ervaar je hoe persoonlijke kenmerken en ervaringen impact hebben op je leven. Deze ronde stimuleert openheid en eerlijkheid, waarbij deelnemers leren om elkaars perspectieven beter te begrijpen en waarderen. Door het uitwisselen van ervaringen ontstaat er een diepere verbinding tussen de spelers, wat de groepsdynamiek ten goede komt.
3. Derde ronde: Dilemma’s en keuzes
In de laatste ronde worden er DGI dilemma’s en uitdagende situaties voorgelegd die inspelen op inclusie en verschillende perspectieven. Hier komen vraagstukken aan bod die niet altijd een eenvoudig antwoord hebben, maar deelnemers uitdagen om na te denken over hun eigen keuzes en gedrag. Door samen te reflecteren, ervaart iedereen hoe hun eigen houding invloed heeft op DGI. Deze ronde helpt bij het ontwikkelen van empathie en zorgt ervoor dat deelnemers leren om met een open houding naar anderen te luisteren, zelfs als ze een ander perspectief of geleegde ervaring hebben.
Om diverser en inclusiever te worden, is het belangrijk dat organisaties een veilige ruimte creëren waarin medewerkers vrijuit kunnen praten over hun behoeften, zonder angst voor stigmatisering. Dit vraagt om open communicatie en een cultuur waarin leidinggevenden niet de eigen aannames projecteren, maar actief luisteren en doorvragen.
Het Inclusiviteitsspel is meer dan alleen een spel; het is een middel om bewuster om te gaan met diversiteit en inclusie in het dagelijks leven. Het helpt bij het herkennen en doorbreken van onbewuste vooroordelen en stimuleert respect voor verschillende achtergronden en ervaringen. Of je nu speelt met vrienden, familie of collega’s, het Inclusiviteitsspel biedt iedereen de kans om persoonlijke inzichten te krijgen en inclusieve vaardigheden te ontwikkelen. Zo werk je samen aan een betere, meer inclusieve samenleving waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.
– Teambuilding: Bevordert begrip en vertrouwen door open gesprekken over persoonlijke achtergronden en waarden.
– Onboarding van nieuwe medewerkers: Introductie van inclusieve waarden, waardoor nieuwe collega’s zich welkom voelen en teams de eigen diversiteit beter begrijpen.
– Inclusiedialogen: Startpunt voor diepergaande gesprekken over inclusie, waarin medewerkers dilemma’s bespreken en samen reflecteren op hun gedrag en aannames.
– Training en workshops: Onderdeel van inclusieprogramma’s om bewustwording over diversiteit te vergroten, nieuwe inzichten te delen en inclusieve vaardigheden te ontwikkelen
Het inclusiviteitsspel maakt inclusie tastbaar en toepasbaar in de dagelijkse praktijk.
Bestel Het inclusiviteitsspel via deze link: Het inclusiviteitsspel.
Wil je meer dan 25 spellen aanschaffen? Naam dan contact op met via madhu@beetopofmind.nl.
0 Reacties op "Hoe inclusief ben jij? Ontdek het met het Inclusiviteitsspel! 🚀"