IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!
Verschillende onderzoeken toonden het al aan: diversiteit en inclusie leiden tot betere bedrijfsresultaten, op allerlei gebieden. Meer innovatie, meer werkgeluk en productiviteit, meer verbinding met diverse klanten én betere financiële prestaties. Maar hoe bereik je diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie?
Diversiteit gaat over de verschillen, ook wel de verscheidenheid, die elk persoon heeft en meebrengt in de organisatie. Gelijkwaardigheid betekent waarderen en erkennen van verschillende diversiteitskenmerken, kwaliteiten, competenties, talenten en ervaringen die mensen hebben en dit op gelijke waarde schatten. Inclusie is de verschillen waarderen die elk persoon meebrengt en culturen creëren waarin ruimte is voor diversiteit. Inclusie creëert een gevoel van verbondenheid en psychologische veiligheid. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. |
Niet alleen in onze maatschappij, maar ook binnen organisaties heeft het gesprek over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie een grotere plek ingenomen. Door verschillende vervelende gebeurtenissen in Nederland en in het buitenland ontstond meer bewustwording over en aandacht voor discriminatie en racisme. In organisaties verschuift de vraag van ‘Is hier racisme of discriminatie?’ naar ‘Wat doen wij als organisatie om racisme en discriminatie tegen te gaan op de werkvloer?’.
Er is geen one-size-fits-all oplossing om te komen tot een inclusieve organisatie. Dit komt doordat elke organisatie een eigen cultuur, unieke medewerkers, producten, diensten en strategie heeft. Inclusie begint bij jezelf. Jij hebt de oprechte intentie dat je een goede werkgever wilt zijn. Je wilt talent houden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers bevorderen.
Het is belangrijk dat je deze bedoeling doorvertaalt naar concrete actie. Hoe zorgt jouw organisatie dat:
Het gaat uiteindelijk om elkaar insluiten, in plaats van bewust of onbewust
Lees dan het boek van Madhu Mathoera, De inclusieve organisatie. Een praktisch handboek voor iedereen die met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid aan de slag wil gaan. In haar boek legt ze op een duidelijke manier uit hoe je jouw organisatie inclusiever maakt. Naast het lezen van haar boek kan je op haar website deinclusieveorganisatie.nl een gratis online training volgen over De inclusieve organisatie.
Na de presentatie van Mathoera is het tijd voor een spel. De deelnemers wisselen in groepjes vragen, lastige situaties, ervaringen en goede voorbeelden uit. Want zoals Mathoera al zei: echte verandering bereik je door met elkaar in gesprek te gaan en samen te werken. Inclusie doe je nou eenmaal niet alleen.
Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Haar missie is om Nederland inclusiever te maken. In de loop der jaren heeft Madhu veel ervaring opgebouwd op dit vlak en wist ze meer dan 10.000 mensen te inspireren op dit thema.
Vanuit haar bedrijf De inclusieve organisatie geeft zij kennissessies, trainingen, workshops en advies op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, inclusief leiderschap, inclusief communiceren en inclusief werven & selecteren.
0 Reacties op "De inclusieve organisatie: met elkaar onze verschillen verbinden op de werkvloer"