Wie mag er meedoen? (column Madhu Mathoera)

Madhu Mathoera
  | 
1 augustus 2023

Dit artikel is geplaatst op https://www.uwv.nl/overuwv/magazines/uwv-magazine/2022-06/column/index.aspx

‘Nederland bestaat voor grofweg de helft uit mannen en de helft uit vrouwen. Een kwart van de bevolking heeft een bi-culturele achtergrond. 3 tot 10 procent van de bevolking is homoseksueel. 28 procent van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Kortom: diversiteit is een gegeven. Maar inclusie – het omarmen van die verschillen op basis van gelijkwaardigheid – is een keuze.

Hoe komt het toch dat je de diversiteit van de Nederlandse samenleving nog onvoldoende terugziet in het personeelsbestand van organisaties of in de top van het bedrijfsleven? Dat heeft alles te maken met de keuze die je maakt: wil je ruimte geven aan verschillen en die verschillen verbinden? Die keuze heeft niet alleen een principiële kant, maar ook een economische. Want als dat diverse Nederland jouw klant is, kun je er maar beter voor zorgen dat je die klant begrijpt en moet je de diversiteit binnen je organisatie halen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je als drogist alleen maar pleisters verkoopt in één huidskleur en daarmee potentiële klanten met een andere huidskleur niet kunt bedienen.

Inclusie zorgt voor betere prestaties en meer innovatie, simpelweg omdat uit meer verschillende perspectieven naar zaken gekeken wordt. Inclusie zorgt voor meer werkgeluk, omdat je jezelf kunt zijn en meer werkgeluk leidt tot hogere productiviteit. En inclusie leidt tot minder verzuim, omdat mensen zich beter op hun plek voelen op hun werk.
Iedere medewerker heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid: luister naar de ander, niet om te reageren, maar om te begrijpen, en de verschillen te omarmen. Vraag je niet af: wie mag er meedoen? Laat iedereen meedoen.’

Madhu Mathoera heeft als missie om Nederland inclusiever te maken. Vanuit haar bedrijf BE(E) Top of mind geeft zij inspiratiesessies, trainingen, workshops en advies op het gebied van Diversiteit & Inclusie. Onlangs verscheen van haar hand het boek De inclusieve organisatie.

Artikel uit de categorie:
Inclusief werven en selecteren

0 Reacties op "Wie mag er meedoen? (column Madhu Mathoera)"

Geef een reactie op dit artikel

Over De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. De Inclusieve Organisatie biedt gratis tools, trainingen en workshops voor het creëren van gelijke kansen en het bevorderen van diversiteit binnen jouw bedrijf.

Contact

De Inclusieve Organisatie

Madhu Mathoera

📩 Contact? Klik hier

top
© 2024 De inclusieve organisatie

IS JOUW DGI-KENNIS UP TO DATE?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste DGI-nieuws!